Anja Lensen
Vormgeving in textiel, workshops
Pelmolen 11
9842 PW Niezijl
a.lensen@oawk.nl

Na de Bob Molenaars’ Fashion School in Amsterdam heb ik de lerarenopleiding Textiele Werkvormen te Amsterdam gevolgd. Voor het afstuderen heb ik een accessoireachtig kledingobject ontworpen: de camoula.

De camoula is een samenvoeging van de woorden cape-mouw-stola en bestaat uit een kort lijfje, eenlange col en zeer lange mouwen met soms ondermouwen. De camoula wordt gedragen op basic kleding en is ook zeer geschikt voor chique gelegenheden.

Ik ben nu al weer enkele jaren gefascineerd door de techniek van het vilten, in wezen het maken van een textiele basis met een eigen dessin (in feite een nieuwe stof). Het fascinerende is dat je met beperkte middelen een textiele basis kunt maken waarbij je optimaal gebruik maakt van de speficieke eigenschappen van wol, namelijk de krimp. En, in combinatie met materialen die niet krimpen geeft dat een geheel eigen effect. De mogelijkheden zijn onbeperkt: heel dik vilt (denk aan de nomadententen, een vloerkleed) maar ook ragfijn vilt (sjaals, kleding).

Voor het vilten maak ik gebruik van diverse soorten wol vaak gecombineerd met zijdenvezels en/of vlasvezels, maar ook met synthetische materialen (bijvoorbeeld lurex).
Zo dun mogelijk, ruig en/of dik, voor kleding of woonaccessoires, experimenterend met diverse soorten wol, het vilten fascineert mij nog steeds. Het resulteert in fijne ‘zomer’sjaals, speelse ‘winter’sjaals, kleine avondtasjes, spannende damestassen en soms vloerkleden.

De meeste camoula’s en sjaals zijn gemaakt met een zijden weefsel als ondergrond waarbij het vilten als een soort dessin fungeert. De sjaals zijn zeer draagbaar en geschikt voor zowel chique gelegenheden als ‘huiselijk’ gebruik . De damestassen zijn kleine schatkistjes: ruw en grof aan de buitenkant, zacht en fijn aan de binnenkant. Het contrast tussen vorm en textuur, binnen- en buitenkant, speelt bij de damestassen de boventoon.

In het voor- en najaar geef ik workshops in de techniek van het vilten. Het is inspirerend om anderen met de techniek kennis te laten maken met iets tastbaars als eindresultaat.

L1010058 L1000497 L1000493
L1000679 A-Damestas Drents heide-rood A-3 Damestassen
Copyright 2017 by DotNetNuke Corporation