Anja Lensen
Vormgeving in textiel, workshops
Pelmolen 11
9842 PW Niezijl
a.lensen@oawk.nl

Na de Bob Molenaars’ Fashion School in Amsterdam heb ik de lerarenopleiding Textiele Werkvormen gevolgd, beiden in Amsterdam. Voor mijn afstuderen heb ik een accessoireachtig kledingobject ontworpen: de camoula. De camoula is een samenvoeging van de woorden cape-mouw-stola en bestaat uit een kort lijfje, een lange col en zeer lange mouwen met soms ondermouwen. De camoula wordt gedragen op basic kleding en is ook zeer geschikt voor chique gelegenheden.

Sinds 2001 ben ik aan het vilten. Een mooie techniek waarbij de eigenschappen van wol ten volle worden benut. Nooit gedacht dat schapen in de wei mij zo nieuwsgierig en enthousiast zouden maken. Nieuwsgierig naar de soort schaap, welke wol is dit? Enthousiast want hoe voelt de wol in  mijn handen, hoe ziet de wol er gevilt uit. En als vanzelf komt een gedachte, een idee.
Mijn uitgangspunt is een idee, een plan. En dan de vertaling naar vilt, dan is het materiaal leidend. De uitstraling, de sfeer van het resultaat is een verrassing, het gevolg van vorm en textuur. In het vervilten pas ik een vorm van dessineren toe. Door het effect van dik, dun, transparant en reliëf te combineren met verschillende wolsoorten ontstaan er verrassende dessins. Soms lijkt het schilderen door de gekleurde zijden onderlaag mee te laten werken in de opbouw. Niet alleen door de kleur maar ook door de ontstane textuur levert dit stijlvolle, soms monumentale (kleding-)vormen op maar kunnen de stoffen ook heel speels, soepel en transparant zijn. 

Ik maak textiel objecten, kledingobjecten, accessoires, bijvoorbeeld een damestas of een bijzondere sjaal. Kleurrijk of ingetogen, afhankelijk van mijn keuze voor materialen. 

Het is inspirerend om anderen met de techniek kennis te laten maken met iets tastbaars als eindresultaat. Voor meer informatie over het volgen van een workshop: Atelier.Anja.Lensen@gmail.com

Coulissen; lente 009 Gotlandpels
Camoula Bloemen-B 003 Damestas en wintersjaal Wensleydale
Copyright 2019 by DotNetNuke Corporation